home /Fan van de tram /‘Antwoord op groeiend file- en parkeerprobleem’

‘Antwoord op groeiend file- en parkeerprobleem’

Willy Miermans – mobiliteitsspecialist

 

‘ Rail biedt meer comfort en grotere capaciteit dan bussen en de reistijden zijn commercieel zeer interessant. Daardoor kan het bestaande busnet herschikt worden en zo mensen tot bij de stations brengen. Spartacus is dan ook een grote plus, niet alleen voor De Lijn maar ook voor de NMBS. Een hele regio kan nu de trein gebruiken zonder auto als voortransport . Het IC-net in Maastricht wordt toegankelijk voor Limburg, maar ook de Nederlander kan op het Belgisch treinnet.

Wellicht het belangrijkst is het antwoord dat we bieden op de groeiende file- en parkeerproblemen. Denk daarbij aan de combinatiemogelijkheden inzake Park&Ride. Zo kan de UHasselt-parking perfect dubbel gebruikt worden voor de Ethiashallen en Kinepolis.

Er zijn een hele reeks halteplaatsen die extra groeiimpulsen en ontwikkelingskansen krijgen: Hasselt-station, Genk, Maasmechelen, Maastricht, Neerpelt-Lommel, de Campus-Diepenbeek. Door zo’n vervoerssysteem kan je daar extra investeringen toelaten omdat ze bereikbaar zijn. Momenteel kreunt de Campus in Diepenbeek onder de parkeerdruk, niet vol te houden via autoparkings maar wel perfect mogelijk na de aanleg van Spartacus.

Maar zal Spartacus meteen renderen? Zeker niet als je de tickets op ‘dag 1’ gaat tellen. Zeker wel als je de totale kosten-baten-analyse gaat maken van vervoerswinst, besparingen op parkeerinstallaties, de ontwikkelingspotenties op knopen van het netwerk, enz.’

 

Fragment uit ‘Het Belang van Spartacus’ – bijlage HBvL

Veel meer dan een tram voor Limburg

Spartacus komt eraan