home/wie wat waarom/faq

Antwoorden op veelgestelde vragen

In het kader van het project 'Tram Maastricht - Hasselt' duiken vaak dezelfde vragen op. Om u goed te informeren, zetten wij enkele van deze vragen samen met het antwoord op een rijtje. Heeft u nog andere vragen, stuur ons dan een mailtje. U vindt de contactgegevens op de contactpagina.

Waarom werd gekozen voor een sneltram tussen Hasselt en Maastricht, en niet voor een trein?

De Lijn heeft in eerste instantie de mogelijkheid van een treinverbinding onderzocht. Maar de NMBS gaf te kennen op korte of langere termijn geen plannen te hebben om lijn 20 (de vroegere treinverbinding) terug te activeren. De Lijn nam dan maar zelf initiatief en koos voor een sneltram.

Dit op basis van drie belangrijke argumenten:

– Een sneltram is flexibeler .
– Een sneltramverbinding laat meer haltes toe.
– Sneltraminfrastructuur is goedkoper dan treininfrastructuur.

Meer informatie vind je hier:  https://www.trammaastrichthasselt.eu/landing/tramipvtrein/

Waarom gaat de tram in Maastricht niet via de bestaande spoorbrug naar het station?

Voor De Lijn is het als exploitant van de tram van groot belang dat de tram midden in de binnenstad van Maastricht een halte heeft. Dat leidt tot meer gebruikers van de verbinding. Bij een route over de spoorbrug ontbreekt zo’n cruciale centrumhalte. Daarnaast zijn er ook andere redenen waardoor de spoorbrug geen optie is. Zo kan bijvoorbeeld geen robuuste dienstregeling worden gegarandeerd omdat de spoorbrug open en dicht moet kunnen voor de scheepvaart. En het is technisch zeer moeilijk en daarom ook zeer kostbaar om een tram in een trein- en stationsomgeving te brengen. Dat heeft alles te maken met andere beveiligingseisen bij een tram, verschillende soorten elektrificatie en afwijkende perronhoogtes.
In de ‘Quickscan Spoorbrug (2015)’ is de variant spoorbrug nog een keer tegen het licht gehouden. Met als uitkomst dat de spoorbrug voor de tram geen reële optie is.

Veel meer dan een tram voor Limburg

Spartacus komt eraan