home/wie wat waarom/3,8 kilometer tramspoor in Maastricht

3,8 kilometer tramspoor in Maastricht

Op Nederlands grondgebied wordt in totaal 3,8 kilometer tramverbinding aangelegd. Het tramspoor passeert de Belgisch-Nederlandse grens bij Lanaken en loopt door tot de Maastrichtse binnenstad. Er komen in Maastricht twee haltes: één halte bij het up-coming Sphinxkwartier vol culturele bestemmingen en een eindhalte midden in het centrum ter hoogte van Mosae Forum  (op comfortabele loopafstand van de Markt). Zowel de gemeente Maastricht als de Provincie Limburg (NL) zijn partner in het project en overtuigd van de voordelen van deze robuuste grensoverschrijdende OV-verbinding.

“Met deze elektrische tram op groene stroom halen we veel auto’s van de weg en verbeteren we de luchtkwaliteit. Kiezen voor de tram is dus kiezen voor schone en duurzame mobiliteit en leefbaarheid in de Euregio.”

Gert-Jan Krabbendam
Wethouder gemeente Maastricht

 

Halte Sphinxkwartier

De tram komt Nederland binnen via het bestaande spoor vanaf Lanaken. Ter hoogte van de Noorderbrug rijdt de tram over een nieuwe spoorverbinding dan richting binnenstad. De eerste halte van de tram in Nederland is de halte Sphinxkwartier. In het Sphinxkwartier wordt het oude industriële erfgoed van de voormalige Sphinxfabriek herbestemd tot een dynamische nieuwe wijk vol cultuur, horeca, bedrijvigheid en wonen. Een nieuw spannend stuk Maastricht met een grote aantrekkingskracht dat een eigen tramhalte zeker verdiend.

Eindhalte Mosae Forum

De eindhalte (en beginhalte) van de tram in Maastricht is Mosae Forum. Dat is de echte centrumhalte. Deze plek ligt op loopafstand van de Markt en is dè uit- en opstaphalte voor iedereen die een bezoek aan de Maastrichtse binnenstad brengt. Ook als je door wilt reizen naar het station moet je hier uitstappen. hier stap je snel over op een van de vele bussen naar het station.

“Grensoverschrijdende ov-verbindingen zijn nu eenmaal goed voor de economische ontwikkeling en culturele uitwisseling. Met als bijkomend voordeel dat reizen met het openbaar vervoer veel beter voor het milieu is dan autoverkeer.”

Provincie Limburg


Impressie eindhalte Mosae Forum

Status van het tramproject in Nederland

Het bestemmingsplan is in 2019 onherroepelijk geworden. Ook het ontwerp van het tramtracé door Maastricht is inmiddels gereed. Samen met de Vlaamse partners is de aanbesteding opgestart. Naar verwachting wordt in het najaar 2021 bekend welke aannemer de infrastructuur mag gaan aanleggen. Wanneer er in Maastricht gestart wordt met de aanleg van de tramlijn is afhankelijk van de planning van de aannemer. Dat is naar verwachting op zijn vroegst vanaf begin 2022.

Meer weten? Bekijk dan hier het archief van de belangrijkste besluitvorming en raadsinformatiebrieven over het project.

 

Veel meer dan een tram voor Limburg

Spartacus komt eraan